GTD – en enkel metod

Nu börjar det närma sig arbete igen, och säkerligen är det mycket att göra både privat och på jobbet när vardagen intar normalläget. Här kommer ett tips från oss på BananByrån. Det handlar om något som alla företag brottas med: att få saker gjorda utan att stressa ihjäl sig.

GTD – en enkel metod

Det finns en amerikan som heter David Allen. Han har skrivit boken om GTD, Getting Things Done, som är närmast legendarisk och har översatts till 30 olika språk. Getting Things Done är en metod som går ut på att få saker gjorda, kort och gott. Tror du att det är en abstrakt, invecklad metod som kräver flera års studier? Det är det inte.

Getting Things Done är uppdelad i några få steg:

  • Töm huvudet på saker som behöver göras
  • Sortera dessa saker
  • Gör dessa saker

Det här låter löjligt enkelt, och det är det också. Om du följer dessa steg.

Håll huvudet kallt, och tomt

Framförallt, se till så att du ALLTID tömmer huvudet i en utvald inkorg (anteckningsbok, todo-app, textdokument – spelar ingen roll) så kan du hålla det kallt och mer effektivt. Det tar av din energi att komma ihåg “just det ja!”-saker hela tiden, och du har bara 100 procent energi per dag.

Sten för sten förflyttas berget

Se också till så att du prioriterar vad som behöver göras utifrån deadline, hur lång tid det tar med mera. Se till så att du INTE tittar på allt som behöver göras, utan endast det du behöver göra just nu. Håll bilden av berget borta och jobba sten för sten.

Jag vill veta mer

Om du vill veta mer om GTD-metoden, gå in på hemsidan. Boken är en riktig tegelsten, och inte det roligaste du kan läsa – men du kommer inte att ångra dig efteråt.