Sand – januaris miljötema på BananByrån

Sand, öknar och miljö - vårt näst sista miljötema

När vi kom in på miljötemat sand blev det lite svårare. De diskussioner som hållits internt har ofta kommit att handla om vatten, då sand är förknippat med öken som är förknippat med torka. Här kommer några tankar kring detta.

Sand – vårt näst sista miljötema

I vår serie med miljöteman har vi nu kommit till det som en gång byggt berg och sten. Sand är för oss i Sverige förknippat med sommarlov och lata dagar på stranden, medan det längre söderut symboliserar mindre trevliga saker som torka. Sandtemat är vårt nästa sista i serien. Om du behöver en repetition kan du läsa artiklarna här:
Inledande artikeln om miljöteman. Tema september: vatten
Tema oktober: jord
Tema november: skog
Tema december: sol

Åtgärder och tankar från våra anställda, relaterat till sand

  • Försök att bidra kanske till bolag som jobbar med att borra brunnar i utsatta områden.
  • Att tänka på hur bra vi har det med vårt vatten och att vi ej lever i öken
  • Sand är en råvara som är en av de mest använda i världen. Det används till allt möjligt, och även sånt vi inte ens tänker på, plast, gummi och färg liksom i tandkräm, kosmetika och många mediciner. Tänk efter innan du handlar och läs den där lilla lappen på baksidan av produkten du köper.

    Allting hänger ihop

    Sand och öken är ett bra exempel på hur naturen funkar som ett kretslopp. Spridning av öknar beror mycket på människan, som bidragit till detta genom skövling av skogar och omledning av vatten till konstbevattning. Dessa åtgärder ger torka, som drabbar fler djurarter. Dock minskar öknarna på en global skala, något som enligt viss forskning kan bero på ökade halter av koldioxid i luften. Alla forskare är dock inte överens. Läs mer här om öknar.

    Vad kan människan göra?

    Det är oklart vad människan kan göra för att motverka ökenspridning. På en individnivå finns det projekt som Viskogen där träd planteras, som människor kan stödja. Det finns även andra projekt där regnskog köps in, så att företag inte kan skövla den. Vissa av oss som gick i skolan på 1980-1990-talet jobbade in pengar och köpte regnskog för att stoppa hamburgerkedjor.

    Allan Savory, biolog, har idéer om hur öknifieringen (jag tar fullt ansvar för denna hittepå-översättning av ”desertification”. Det handlar om holistisk djurhållning, och enligt honom kan det bidra till att motverka klimatförändringar. Läs mer och se hans TED-talk här.

    Vad tycker du och hur gör du?

    Vad tänker du som läser denna artikel? Finns det något du tänker kring sand, och har du några råd att ge? Kommentera gärna.

    Vårt sista tema, som pågår just nu, är ”grönt”. Nästa månad får ni veta vad vi kommit fram till kring detta mer abstrakta tema. Ge gärna förslag på detta också. Tack för att du läste!