Drömmer du om dropshipping i Sverige? Så funkar det

Drömmer du om dropshipping i Sverige? Så funkar det

Handeln på nätet har verkligen tagit fart i Sverige. En populär lösning för innehavare av webbutiker är att använda så kallad dropshipping. Detta innebär att agera butik som säljer fysiska produkter, utan att ha något lager.

E-handlare är inget latmansgöra

I en tid när webbutikerna poppar upp som svampar ur cyberjorden är det läge att höja ett varningens finger. Den som vill bli e-handlare kan troligen inte räkna med att ligga på en sandstrand med en cocktail, medan pengarna trillar in. Våra kunder som bedriver näthandel är definitivt inga latsäckar. Snarare här rör det sig om arbetsmyror som jobbar hårt för att få sin verksamhet att rulla. Vissa av dem har egna lager, medan andra bedriver handel via underleverantörer.

Fördelar och nackdelar med att inte ha eget lager

Fördelarna med att bedriva handel utan eget lager är att du inte behöver skicka ut varorna till dina kunder. Du behöver inte heller betala för lagerhållningen. På så vis blir det mindre arbete. I regel behöver du inte ligga ute med pengar för produkter, då försäljning ger en viss del av intäkterna till dig och resten till leverantörerna.

Nackdelarna är att du troligen tjänar mindre pengar på att inte hantera produkterna, jämfört med att lagerhålla själv. Du får även mindre kontroll, vilket gör att reklamationsärenden, bortkomna leveranser och liknande möjligen försvåras. Vidare får du ingen kontroll över sortimentet – det blir svårt att inventera och finns inga garantier för att varor inte tar slut i lager. Detta gäller förstås även om du har eget lager.

Så vilket är bästa rådet till butiker för dropshipping i Sverige?

Om du vill ge dina kunder bästa möjliga upplevelse är det viktigt att du ser över dina avtal. Ju mer tid du lägger på att förhandla fram avtal och designa en bra hantering – desto bättre blir det för kunden. Kom ihåg att en dålig recension kan göra en stor skillnad för din nya butik. Det är viktigt att du är noggrann i detta. Se därför till att hela flödet fungerar och att du har riskkalkylerat. Det gäller att ha lösningar på vanliga problem klara. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med e-handel utan egen lagerhållning.

Vilken e-handelslösning eller plattform är bäst?

Vi på BananByrån brukar ofta jobba i WordPress och WooCommerce. Vi behärskar även andra plattformar, som exempelvis Magento. Vilken lösning som blir bäst beror på vad du behöver, och för att avgöra detta behöver vi veta mer. Enklast är att du tar kontakt med oss och berättar om ditt behov. Ta kontakt här.