Våra tre digitala levnadstips i coronatider

Jobba på distans är mer än att inte vara på kontoret

Hur kan man begränsa effekterna av coronautbrottet? Det digitala ger oss verktyg för att hantera, bemöta och gå runt de problematik som coronaviruset ställer till med just nu. Som den digitala byrå vi är, har vi sedan länge ett arbetssätt som vi nu får än större nytta av. Så varför inte dela med oss av det? Kanske kan det hjälpa dig?

Tips 1: Business as usual

Med en vanlig laptop eller en smartphone finns det en mängd gratistjänster tillgängliga som möjliggör dagligt samarbete på distans.

  • Vi använder t ex Google Meet när vi behöver ha möten, internt eller med våra kunder. En öppen plattform som de flesta kan använda. Även utan Google-konto.
  • Vi kör  Slack för den interna snabbkommunikationen, du vet den där frågan eller kommentaren som man annars tar i förbifarten på kontoret. Smidigt och enkel.
  • Vi använder oss av delbara dokument där man kan samarbete i såväl kalkyler, som texter, presentationer eller vad det nu månne vara. Google Drive har den mest välkända tjänsten, men det finns även andra. Även de som fungerar där sekretess är av högsta värde.

Vill ni ha hjälp med att komma igång med något av detta, eller har ni andra utmaningar med att samarbeta digitalt så hör av dig.

Tips 2: Stoppa desinformationen

Felaktiga rykten sprider sig värre än viruset i sig. Det är dessvärre inget nytt. Det är enkelt att dela saker på sociala media, sms eller mail. Men innan man gör det, kolla upp om det du förmedlar – se till att faktakolla. Vad kommer det ifrån? Är det ens troligt? Källkritikbyrån är en sajt som ofta är på tå. Kolla med dem i alla fall. Är du en minsta osäker, skicka inte vidare.

Tips 3: Hitta rätt information

Hur ska man göra då? Hur beter jag mig? Har jag blivit smittad? Med ett överbelastat 1177 och stängda vårdcentraler är det inte lätt. Men även här hjälper det digitala oss. Nätdoktortjänster som kry.se och doktor.se har både korrekt och uppdaterad information tycker vi. Dessutom kan du prata med någon utan att ens lämna hemmet.

Nyttiga länkar:

Verktyg för att jobba på distans

Google Meet – videochatt

Slack – internkommunikation i chattform

Google Drive – filhantering och kontorsprogram

Fakta om viruset

1177 – vårdinformation om coronavirus

Krisinformation – information

Information från KRY om coronaviruset

Frågor och svar om covid-19 från Folkhälsomyndigheten

Statistik om virusutbrottet internationellt

Övrigt

Källkritik