Grönt är skönt – sista miljötemat

grönt är skönt

Grönt är skönt. Det är även BananByråns avslutande miljötema. Sedan i höstas har vi jobbat med ett tema i månaden, och här kommer en avslutande rapport för vårt arbete. I vanlig ordning med de anställdas egna tips.

En kort resumé

I BananByråns grafiska profil finns sex olika färger. Dessa färger står alla för olika element. Vad vi har gjort är att låta dessa element stå för miljörelaterade teman, där syftet är att bidra till en mer miljövänlig värld. Sedan september förra året har vi presenterat våra teman, samt gett tips som anknyter till varje teman.

Det som skrivits hittills

Inledande artikeln om miljöteman. 
Tema september: vatten
Tema oktober: jord
Tema november: skog
Tema december: sol
Tema januari: sand

Grönt – temat för februari

Under den sista månaden med miljötema, februari, utgick vi från det tema som är mest abstrakt hittills. Samtliga av de andra är mer fysiska, medan grönt är en egenskap. På ett sätt är det ett bra avslut, då det sammanfattar hela miljötänket som sådant. Grönt är miljömedvetet, och samtidigt står det för att äta nyttigt.

Här är vad vi medarbetare tänkte kring färgen

  • Det handlar om hur väl vi tar hand om vår moder jord, vad vi slänger i soporna. Vad vi köper för sorts av frukt, grönsaker och hur vi egentligen tänker på massproduktion.
  • Oljepalmsplantagen hotar våra regnskogar och utrotning av djurarter. Tänk på vad du köper, tänk på vilka effekter din konsumtion får för världen och vår framtid. Ta avstånd från det gröna giftet, vägra palmolja.
  • Använd gröna kemikalier från bioetanol istället för olja.
  • Ät mer spenat, broccoli och annat mysigt.
  • Konsumera mindre, tänk mer kretslopp. Ge tillbaka minst lika mycket som du tar.
  • Handla och tänk ekologiskt.
  • En bra grej: I vissa storstäder byggs gröna byggnader, fasaden får agera skog och det finns trots allt gott om yta att göra gröna igen även fast det nu står en stor byggnad där.

Tack till er som engagerat er i vårt miljöarbete!

Slutligen ett bra inspirerande exempel på hur man kan bidra till att göra världen grönare. Läs här om hur Kenya planterar träd. Smart det där med slangbellorna. Erkänn att det låter lockande.