Så kan du spara vatten i din vardag

Minns du att vi berättade om BananByråns miljöarbete? Här kan du friska upp minnet. Nu gör vi ”bokslut” på första månaden, och levererar tips från vårt pågående arbete, som dykt upp vad gäller att spara på vatten.

BananByråns tips för att spara vatten

 

 • Var medveten om vattnet i badrummet, där finns det flera val vi kan göra som skapar medvetenhet kring vattenförbrukning.
 • Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig/har i schampo samt borstar tänderna.
 • Spola så få gånger i toaletten som möjligt.
 • Spola inte ner något annat än det som ska bo i toaletten just i toaletten. Inte ens hår! Svenskar spolar tydligen ner mycket olämpligheter i våra avlopp, allt från snus, tamponger till mediciner. Om du inte har en papperskorg i ditt badrum, skaffa det så att toaletten, duschen och handfatet inte blir en uppsamling för släng.
 • Använd tandkräm utan ämnet Triclosan. Detta är ett antibakteriellt ämne som reningsverken inte klarar av att rena.
 • Vattna blommor med regnvatten. Ställ ut en vattentunna på gården eller hinkar på balkongen som fångar upp vatten.
 • Kyl vatten i kylskåpet i tillbringare/flaskor istället för att spola så länge.
 • Tvätta bilen på en biltvätt istället för hemma på gården. Då rinner inte kemikalier ner i marken, och vattenanvändningen är optimerad – mindre slöseri. Dessutom återvinns vattnet.
 • Bada inte badkar – ta snabbduschar istället.
 • Se till att köra diskmaskinen när den är helt full, och så få gånger som möjligt.
 • Spola inte dricksvatten i kranen i väntan på att det ska bli iskallt – ställ in i en tillbringare i kylskåpet istället. Varför inte med några citronskivor i?

 

Ökad medvetenhet

Genom att ägna månaden åt vattentemat har medvetenheten ökat bland medarbetarna. Det har varit en del fall av tillsägelser, om än i vänskaplig ton. Diskussioner om vatten har dessutom uppkommit vid fikat och liknande. Detta är något alla tar med sig, och som vi kommer att sprida till vänner och nära och kära. Framförallt kommer nog de yngre generationerna att ta till sig detta på ett bra sätt.

Lokalt och globalt

Det är enkelt att göra en liten förändring i sin vardag. Desto svårare är det att agera globalt. När det gäller vatten är en stor utmaning allt skräp som släpps ut i haven. WWF arbetar för renare hav och möjliggör att privatpersoner kan skänka gåva eller bli fadder. Gå in på den här hemsidan och välj vilken insats du vill göra. Haven är vårt ursprung och en förutsättning för att kommande generationer ska kunna existera överhuvudtaget. Här kan var och en göra skillnad.

Dags för nästa tema

Nu är det ny månad, nytt miljötema. Vårt tema för oktober är jord, och det ska bli spännande att se vilka lärdomar vi gör denna månad. Har du tips på bra miljövänliga grejer som hör ihop med jord? Kanske driver du något projekt själv som skulle må bra av lite draghjälp? Kontakta oss på apan@bananbyran.se och berätta, eller kommentera här under.